اهداء عضو = نجات زندگی

 

تحقیق در مورد اهدای عضو

تحقیق در مورد اهدای عضو

تحقیق در مورد اهدای عضو 

مقدمه
اهدای عضو به این معنی است که یک فرد یا ولی دم او اجازه می‌دهد تا بافت‌ها یا اعضای سالم او به شخص دیگری برای پیوند اهدا شود که این پیوند می‌تواند زمانی که فرد زنده است یا پس از مرگ او صورت گیرد. پیوندهای متداول عبارتند از: کلیه‌ها، قلب، کبد، پانکراس، روده، ریه ها، استخوان، مغز استخوان، پوست و قرنیه. برخی از ارگان‌ها و بافت‌ها را می‌توان زمانی که شخص اهداکننده زنده است به شخص دیگری پیوند زد مانند یکی از کلیه‌ها یا بخشی از کبد اما در بیشتر موارد اهدای عضو زمانی صورت می‌گیرد که فرد اهداکننده دچار مرگ مغزی شده باشد.
طبق آمار از تاریخ یکم اوت ۲۰۱۶ حدود ۱۲۰٬۰۰۴ نفر در آمریکا در انتظار دریافت عضو از اهداکنندگان برای نجات زندگی خود هستند. از این تعداد ۹۶٬۶۴۵ نفر در انتظار پیوند کلیه هستند. در حالی که دیدگاه‌های اهدای عضو در حال مثبت است و تعداد اهدا کنندگان رو به افزایش است اما یک شکاف بزرگ بین تعداد اهدا کنندگان نسبت به کسانی که در انتظار اهدای اعضای بدن هستند در سطح جهانی وجود دارد.
پیوند اعضا یکی از علوم جدیدی است که در سال های اخیر به علت پیشرفت علم پزشکی در کشور ما رواج یافته و طی آن بعضی از اعضای بدن فردی که دچار مرگ مغزی شده، به فرد دیگری که نیازمند آن عضو است، پیوند می خورد.

تحقیق در مورد اهدای عضو

پیوند اعضا یکی از آرزوهای دیرینه پژوهشگران در علم پزشکی بوده است و همچنان روبه جلو در حرکت است و امیدهای تازه ای برای حیات دوباره بخشیدن به افرادی که به دلیل نقص یکی از اعضای اصلی بدن با بیماری و مشکل دست و پنجه نرم می کنند، ایجاد کرده است. در ایران نیز پیوند اعضا، جزو علوم پیشرفته و به روز است و بیماران نیازمند پیوند کلیه، کبد، قرنیه، قلب، پوست و لوزالمعده و غیره در انتظار دریافت عضو قرار دارند.

در کشور ما آمار بیماران دیالیزی بسیار بالاست؛ این بیماران با مشکل دیالیز دست و پنجه نرم می کنند، درحالی که با دریافت کلیه می توانند به زندگی طبیعی بازگردند.
بسیاری از بیماران قلبی در انتظار دریافت قلب سالم هستند و بسیاری بینایی شان را فقط با پیوند قرنیه به دست می آورند.

اگر بپذیریم که پیوند عضو یکی از پسندیده ترین کارهایی است که یک انسان می تواند انجام دهد و جان انسان دیگری را از بیماری برهاند، باید به گسترش فرهنگ اهدای عضو همت گمارد و همگان را از برکات این کار پسندیده آگاه کرد (تحقیق در مورد اهدای عضو ).

جنبه هاي اخلاقي پيوند اعضا
در اين زمينه مسائل متعددي مدنظر قرار ميگيرد كه از آن جمله ميتوان به
موارد زير اشاره نمود:
ـ ميزان اختيار فرد در برابر اعضاي خود و اهداء آن به ديگران چه مقدار است
ـ مسائل اخلاقي مربوط به پيوند از فرد زنده و جسد
ـ مسائل اخلاقي مرتبط با مرگ مغزي )بهعنوان يكي از منابع تأمين بافت پيوندي(
ـ اخذ رضايت از دهنده
ـ نحوه انتخاب فرد گيرنده و اولويتبندي آن
ـ حقوق مادي و معنوي فرد دهنده و تأمين سلامت وي
ـ كمبود عضو و بافت پيوندي و راههاي اخلاقي حل اين معضل
ـ ارتباط مالي فرد دهنده و گيرنده و راههاي قانوني كنترل آن

تحقیق در مورد اهدای عضو

روند اهداء
اهدا کنندگان اعضای بدن معمولاً در زمان اهدا دچار مرگ مغزی شده اند اما این امکان وجود دارد که در زمان اهدا، فرد اهداکننده زنده باشد. برای اهدا کنندگان زنده، قبل از اهداء عضو از آن‌ها آزمایش‌های گسترده‌ای گرفته می‌شود. همچنین آن‌ها مورد ارزیابی‌های روانی قرار می‌گیرند تا پزشکان متوجه شوند که آیا واقعاً فرد اهداکننده رضایت کامل نسبت به اهداء عضو را دارد یا خیر و در آخر در روز اهدا، فرد اهداکننده و فردی که قرار است عضو یا بافت به او پیوند زده شود در بیمارستان حاضر می‌شوند.
برخی از افرادی که دچار مرگ مغزی شده‌اند، پیش از مرگ به صورت داوطلبانه تمایل خود را نسبت به اهدای عضو با دریافت “کارت اهدای عضو ” اعلام می‌کنند اما در صورت تأیید مرگ مغزی توسط چهار پزشک معتمد متخصص داخلی، متخصص بیهوشی، متخصص مغز و اعصاب و متخصص پزشکی قانونی، در صورت اعلام رضایت قانونی خانواده متوفی نسبت به اهدای عضو، اعضای حیاتی مناسب به بیماران نیازمند اهدا می‌شود. گفتنی است در این فرآیند خانواده اهداکننده و گیرنده عضو هیچ هزینه‌ای پرداخت نمی کنند (تحقیق در مورد اهدای عضو ).
جراحی این فرایند بستگی به اندام‌هایی که اهدا می‌شوند دارد. پس از جراحی، اعضا از بدن فرد اهداکننده توسط جراحان، ارگان‌ها را در سریع‌ترین زمان ممکن به دریافت‌کننده پیوند می‌زنند. زیرا اکثر اعضای بدن فقط چند ساعت می‌توانند خارج از بدن سالم بمانند. زمانی که عضوی از بدن فرد اهداکننده خارج شد، محل آن را ترمیم می‌کنند و سپس جنازه را تحویل خانواده شخص برای مراسم تدفین می‌دهند.

 

تحقیق در مورد اهدای عضو

مرگ مغزی
مرگِ مغزی به وضعیت غیرقابل بازگشت همه عملکردهای مغز اطلاق می‌شود. درچنین وضعیتی همه نورونهای مغز درنتیجه هیپوکسی تخریب می‌شوند. مرگ مغزی یکی از معیارهای قطعی تعیین‌کننده مرگ است. هر فرد مرگ مغزی می‌تواند با اهدای اعضای حیاتی خود جان ۸ نفر را نجات دهد و با اهدای نسوج (از جمله قرنیه، پوست، تاندون و ..) ۵۳ نفر را از معلولیت برهاند. امکان بهبودی و بازگشت بیمار مرگ مغزی به هیچ عنوان وجود ندارد (تحقیق در مورد اهدای عضو ).
همچنین به طور عامیانه تر می توان تعریف مرگ مغزی را اینگونه بیان کرد: توقف پایدار و بازگشت ناپذیر همه اعمال مغز که در این وضعیت هیچ گونه امیدی برای بازگشت فعالیت مغز آسیب دیده وجود ندارد و فرد هرگز قادر به زندگی دوباره نخواهد بود. وی بدون کمک دستگاه تنفسی قادر به زندگی نیست و دستگاه گیرنده امواج مغزی هم هیچ گونه علامتی از حیات مغز ثبت نمی کند. نشانه های متعدد دیگری از مرگ مغزی نیز وجود دارد که از طریق آن ها و معاینات تکمیلی به تشخیص قطعی می رسد. معمولا مرگ مغزی بعد از صدمه شدید به سر، خونریزی مغزی، سکته یا نرسیدن طولانی مدت اکسیژن رخ می دهد و با اغما فرق دارد.فردی که دچار کما شده است، امواج کمی از مغزش صادر می شود و احتمال برگشت هوشیاری وی وجود دارد اما در مرگ مغزی توقف فعالیت رخ می دهد و شانسی برای بهبود بیمار مرگ مغزی وجود ندارد.وی ادامه می دهد: چنین بیماری معمولا پس از چند ساعت و در نهایت چند روز فوت خواهد کرد.

تحقیق در مورد اهدای عضو

تاریخچه و سوابق
هداء عضو برای نخستین بار بر روی رونالد لی هریک انجام شد که کلیه برادر دو قلویش را در سال ۱۹۵۴ به او پیوند زدند. جراح جوزف موری، در سال ۲۰۱۰ برای پیشرفت در پیوند عضو برنده جایزه نوبل در فیزیولوژی یا پزشکی شد.

فرایند رضایت
اصطلاح رضایت معمولاً این‌گونه تعریف می‌شود: پیوستن به یک موضوع طبق یک توافق و با رعایت اصول و مقررات. این تعریف در اهدای عضو مشکل می‌شود بخصوص زمانی که فرد در سلامت کامل بوده و به‌طور ناگهانی در یک اتفاق (مثل تصادف) دچار مرگ مغزی می‌شود، اینجاست که خانواده‌ها نمی‌توانند با اهداء اعضای بدن او کنار بیایند.
قوانین کشورهای مختلف برای اهداکنندگان در انتخاب، هزینه‌ها و رضایت از سوی خود و بستگان آن‌ها، متفاوت است.

ژاپن
نرخ اهدای عضو در ژاپن به‌طور قابل توجهی پایین‌تر از کشورهای غربی است. این موضوع به دلایل فرهنگی موجود در ژاپن و همچنین برخی بی‌اعتمادی‌ها نسبت به طب غربی است که باعث شد در سال ۱۹۶۸ قانونی برای ممنوعیت پیوند عضو در این کشور اجرا شود. اما بعد از سی سال از آن قانون در سال ۱۹۹۷ ژاپن قانونی را برای اهداء عضو تنظیم کرد که در آن افرادی که دچار مرگ مغزی می‌شوند می‌توانند اعضای بدن خود را اهدا کنند (تحقیق در مورد اهدای عضو ).

برزیل
یک کمپین که توسط باشگاه ورزشی رسیف ایجاد شده بود، باعث شد تا لیستی از افرادی که در انتظار پیوند عضو هستند تقریباً به صفر نفر برسد. درحالی که در برزیل به افراد کارت اهدا عضو داده می‌شود و قانونی وجود دارد که خانواده اشخاصی که می‌میرند می‌توانند برای رضایت اهداء عضو بدهند، اما با این حال روند اهداء عضو در این کشور رو به کاهش است.

ایران
در ایران، اهدای عضو از فرد مرگ مغزی به‌طور رایگان انجام می‌شود و اگر فرد مرگ مغزی در بیمارستان دولتی بستری شده باشد، هزینه‌های بیمارستان نیز توسط دولت پرداخت می‌شود.
در ایران در سال ١٣٨٠ قانون پیوند اعضا تصویب شد و به تایید شورای نگهبان نیز رسید. به تبع آن در دانشگاه های مشهد، تهران، اصفهان و شیراز پیوند اعضا صورت می گیرد. پیوند کلیه چه به صورت اهدا از سوی یکی از اعضای خانواده و چه به صورت فراهم کردن از سوی فرد نیازمند، از سال ٦٣ در مشهد انجام می شود. درحال حاضر در مشهد پیوند کلیه، پوست، قرنیه و قلب قابل انجام می باشد و کبد و پانکراس اهدا شده به دانشگاه های دیگر از جمله شیراز ارسال می شود.دکتر مدبر درباره آمار پیوند کلیه در مشهد از سال ٦٣ تاکنون می افزاید: ١٨٦٠ مورد پیوند کلیه از فرد زنده به زنده صورت گرفته است. از سال ٨٠ تاکنون ١٧٨ مورد پیوند موفق از بیمار مرگ مغزی انجام گرفته است. همچنین ٥٠٠ نفر از اعضای اهدایی بیماران مرگ مغزی استفاده کرده اند که ٣٠٠ نفر آن ها دریافت کننده کلیه، ٥٩ نفر کبد، ٥ نفر قلب، ١٠٦ نفر پیوند قرنیه و ٣١ نفر پوست و ٤ نفر لوزالمعده بوده اند.پیوند پوست در مورد بیمارانی که بیش از ٥٠ درصد سوختگی دارند انجام می شود و آن ها می توانند به زندگی طبیعی شان برگردند (تحقیق در مورد اهدای عضو ).
هم اکنون تعداد ٦٦٢ نفر تنها در مشهد نیازمند دریافت کلیه هستند که این تعداد با رنج فراوان، دیالیز می شوند و به شدت نیازمند کمک هستند. حدود ٤٠٠نفر در کل کشور در انتظار پیوند کلیه هستند که این عمل در شیراز صورت می گیرد. یک فرد در زمان حیات می تواند وصیت کند تا در صورت دچارشدن به مرگ مغزی، اعضای بدنش به بیماران نیازمند پیوند زده شود. متقاضیان فرمی از مرکز مدیریت پیونداعضا دریافت و پس از طی مراحل، کارتی دریافت می کنند. در استان خراسان هم اکنون ١٧هزار نفر به این خانواده پیوسته اند و تاکنون هیچ یک به شکر خدا دچار مرگ مغزی نشده اند. تایید مرگ مغزی طی فرآیندی صورت می گیرد و ١٢متخصص که مجوز دریافت کرده اند باید حکم مرگ مغزی وی را تایید کنند. در دانشگاه هایی که پیوند انجام می شود، گروهی متشکل از متخصص داخلی، اعصاب، جراحی، بیهوشی و پزشکی قانونی، بیمار مرگ مغزی را مورد معاینه قرار می دهند و پس از طی مراحل مذکور برای پیوند اقدام می شود. سپس اعضای بدن بررسی می شود تا مشخص شود که قابلیت استفاده مجدد را دارد یا خیر. هم چنین پیوند مغزاستخوان و استخوان هم انجام می شود و پیوند ریه هم درحال حاضر صورت می گیرد. پس از طی مراحل اولیه بلافاصله هردونفر به اتاق عمل می روند و ٢تیم هم زمان کار می کنند و بلافاصله به فرد نیازمند اهدا می شود. شرط سنی برای اهدای عضو وجود ندارد و فقط عضو موردنظر باید کارکرد درستی داشته باشد که طی آزمایش های متعدد مشخص می شود. چنانچه بیمار دچار مرگ مغزی شده باشد اما قلبش کار کند و خانواده او رضایت دهند، امکان پیوند اعضا وجود دارد. توجه داشته باشید که در کما فعالیت مغز کاهش می یابد اما در مرگ مغزی کلیه علایم حیاتی مغز متوقف می شود. در کما احتمال برگشت هوشیاری وجود دارد اما در مرگ مغزی، حیات برگشت ناپذیر است. در کما فرد ممکن است به مدت طولانی زنده بماند و زندگی نباتی داشته باشد اما در مرگ مغزی، فرد پس از چندساعت یا چندروز می میرد.در مورد زنان بارداری که دچار مرگ مغزی شده اند، تلاش می شود جنین را به هرشکل ممکن به دنیا آورند تا زنده بماند، اما شرایط مادر با دیگران تفاوتی ندارد و در صورت صلاحدید خانواده می توان از اعضای بدنش استفاده کرد. هم چنین درباره مجرمانی که حکم اعدام آن ها قطعی است، با رضایت خانواده و شخص آن ها قبل از اعدام پیوند اعضا می تواند صورت بگیرد. البته اجازه مراجع قانونی هم لازم است. در مورد خودکشی هم اگر کسی دچار مرگ مغزی شود، با رضایت اطرافیان، پیوند اعضا انجام می شود. به هرحال بدیهی است که باید فرهنگ اهدای عضو در جامعه ما نهادینه شود و این کار حسنه جا بیفتد تا از رنج کسانی که دچار نارسایی کلیه، قلب، کبد و غیره هستند تا حد زیادی کم شود (تحقیق در مورد اهدای عضو ).

تحقیق در مورد اهدای عضو

نخستین پیوندهای انجام شده در ایران:
۱۳۱۴ خورشیدی: نخستین پیوند قرنیه
۱۳۴۷ خورشیدی: نخستین پیوند کلیه
۱۳۶۹ خورشیدی: نخستین پیوند مغز استخوان
۱۳۷۲ خورشیدی: نخستین پیوند قلب و کبد
۱۳۷۹ خورشیدی: نخستین پیوند ریه
۱۳۸۵ خورشیدی: نخستین پیوند پانکراس و روده

تحقیق در مورد اهدای عضو

سیر قوانین اهدای عضو در ایران:
۱۳۷۲ خورشیدی: تقدیم لایحه پیوند اعضاء از افراد فوت شده به مجلس شورای اسلامی
۱۳۷۶ خورشیدی: بازنگری شرح وظایف و تدوین آئین‌نامه مرکز دیالیز و پیوند اعضاء
۱۳۷۷ خورشیدی: ابلاغ بخشنامه پیوند اعضاء اتباع خارجی
۱۳۷۹ خورشیدی: تصویب قانون پیوند اعضا از جسد
۱۳۸۱ خورشیدی: تصویب آئین نامه مربوطه در هیئت دولت
۱۳۸۱ خورشیدی: شکل‌گیری شبکه فراهم‌آوری اعضا پیوندی در ایران
۱۳۸۵ خورشیدی: صدور بخشنامه پیوند کلیه

تحقیق در مورد اهدای عضو

کارت اهداء عضو
کارت اهدای عضو یکی از بزرگترین نمادهای فرهنگی در زمینه ارتقای فرهنگ اهدای عضو می‌باشد. از زمان راه اندازی واحدهای فراهم آوری اعضای پیوندی در کشورمان، مراکز مختلفی شروع به ثبت نام و صدور کارت اهدای عضو نمودند. در روزها و ماه‌های اول تعداد ثبت نام به بیش از ۱۰۰ نفر در ماه نمیرسید، اما با شروع تبلیغات فرهنگی و برگزاری جشن نفس، تعداد بیشتری از مردم نیک اندیش سرزمینمان با این امر مقدس آشنا شدند و تعداد افراد متقاضی کارت اهدای عضو به بیش از ۵۰۰ نفر در روز رسید…
تقاضای دریافت کارت اهدای عضو روز به روز بیشتر شد، به اندازه‌ای که مدت زمان دریافت کارت اهدای عضو برای هر فرد به بیش از ۵ماه رسید. با توجه به اینکه کارت اهدای عضو صرفاً نشان دهنده رضایت قلبی هر شخص برای اهدای عضو در زمان مرگ می‌باشد و جنبه‌‌ی قانونی ندارد؛ لذا بر آن شدیم تا سامانه‌ای راه اندازی کنیم که مدت زمان دریافت کارت را به طرز چشمگیری کاهش دهد تا انتظار رسیدن این کارت، مردم ایثارگر میهن عزیزمان را آزرده خاطر نسازد (تحقیق در مورد اهدای عضو ).
با توجه به مسائل فوق و همچنین پیرو تأکید مقام محترم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ابداع روشی برای ثبت نام و صدور آنی کارت اهدای عضو در دستور کار این وزارت قرار گرفت و نتیجه تمامی بررسی ها، سامانه www.ehda.center می‌باشد. در این سامانه کد ملی هر فرد به صورت آنلاین کنترل شده و در صورتی‌که اطلاعات مطابق کارت ملی وارد شده باشد، کارت اهدای عضو صادر شده و متقاضی میتواند همان لحظه کارت خود را ذخیره و چاپ نماید.
اطلاعات داوطلبین دریافت کارت بلافاصله وارد سامانه کشوری کارت اهدای عضو شده و در آن ذخیره می گردد. لازم به ذکر است این سامانه از طریق کلیه بیمارستانهای کشور قابل دسترسی بوده و امکان جستجوی نام افراد مرگ مغزی بستری در این بیمارستانها وجود دارد.

تحقیق در مورد اهدای عضو

نحوه ثبت نام کارت اهدای عضو
همه ایرانیان دارای کد ملی ۱۰ رقمی می‌توانند از طریق وب سایت www.ehda.center برای دریافت کارت اهدای عضو اقدام کنند تا هم به صورت آنلاین و آنی کارت خود را دریافت کرده و هم تمایل آنان نسبت به اهدای عضو در دسترس دست اندرکاران این امر در سراسر کشور قرار گیرد.

ترویجِ فرهنگِ اهدای عضو
هر ایرانی می‌تواند با افزایشِ آگاهیِ خود و دیگران، بالابردن سطح اطلاعات جامعه در زمینه مرگ مغزی و اهدای عضو، گرفتن کارت اهدا و شرکت در طرح سفیران به ترویجِ فرهنگِ اهدای عضو کمک نماید.

راهكارهاي افزايش منابع تأمين اعضاي پيوندي
با توجه به افزايش تقاضاي دريافت اعضاء سيستمهاي بهداشتي جوامع به ارائه
راهكارهايي جهت تأمين اعضاء پيوندي مورد نياز پرداخته اند كه از آن جمله
ميتوان به موارد زير اشاره نمود:

ـ تغيير سيستم اهداي عضو: مثلاً در اين روش به جاي آنكه منتظر فوت يا مرگ مغزي شدن فردي شويم كه قبلاً وصيت كرده كه اعضاي بدنش اهداء شود، سيستمي طراحي گردد كه تمام افراد در زمان زندگي خود مجبور باشند در اين خصوص تصميم گيري نموده و در صورتي كه به هيچ عنوان تمايل به اهداي عضو ندارند، »كارت عدم اهداي عضو« دريافت كنند و در واقع نداشتن اين كارت در زمان فوت افراد بيانگر تمايل آنان به اهداي عضو بوده و به اين ترتيب سيستم بهداستي ملزم به اخذ رضايت از بستگان در شرايط بحراني روحي
كه گاه سبب مقاومت آنان در برابر اهداء عضو ميگردد نخواهند بود.
ـ افزايش آموزش عمومي در جامعه جهت جلب رضايت در موارد مرگ مغزي
ـ به كارگيري افراد با تجربه و دانش كافي جهت صحبت با بستگان متوفي به نحوي كه بتوانند با توجيهات منطقي افراد را به اهداء عضو ترغيب نمايند.
ـ تسهيل انتقال عضو با ارائه راهكارهاي قانوني و با توجه به باورهاي مذهبي افراد
ـ استفاده از اعضاي با منشأ حيواني تا حدي كه به سلامت فرد گيرنده لطمه اي وارد نگردد و البته حقوق حيوانات نيز مدنظر قرار گرفته باشد.

تحقیق در مورد اهدای عضو 

برای دیدن تحقیق در مورد عفو و انتقام کلیک کنید.

از فروشگاه سایت دیدن کنید.

امتیاز مطلب
Sending
User Review
3.33 (3 votes)
Bookmark the permalink.

2 Comments

  1. فرهنگ سازی عالیه.رضایت پدر و مادر جزو شرایط نیسیت؟؟؟؟؟؟؟
    چون ما جوونترا بیشتر درک میکنیم این موضوع رو اما پدر و مادرها بخاطر علاقه ای که به فرزندانشون دارن راضی به این کار نمیشن. بیشتر باید پدر و مادرها رو توجیه کنیم. اگر که شرط گرفتن کارت رضایت پدر و مادر هست.

    • با سپاس از شما برای بیان دیدگاه تون .
      در این مورد بین افراد مختلف اختلاف نظرهایی وجود داره ولی نظر همه قابل احترامه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *